Structuur Joomla!

Het Joomla!-framework, de kern van het systeem, regelt alle basiselementen van een website, zoals de ingelogde gebruikers, de rechten van bezoekers en gebruikers en het ophalen van gegevens vanuit verschillende bronnen. Vervolgens zijn er drie elementen (extensies, extensions in het engels) binnen Joomla! die geactiveerd worden door het framework:

 • Components: programma's geschreven in PHP die daadwerkelijke acties uitvoeren, zoals het verwerken van nieuwsberichten van platte tekst naar HTML-geformatteerde tekst. Het belangrijkste voordeel van de Components is echter de mogelijkheid die ze bieden om de website in kwestie functioneel uit te breiden. Hierbij kan gedacht worden aan een gastenboek, downloadomgeving, fotogalerij, etc.
 • Modules: blokken op de website die naast de hoofdinhoud getoond kunnen worden. Voorbeelden zijn o.a. menu's, kalenders, willekeurige afbeeldingen en recente toevoegingen.
 • Plug-ins: transformeren tekst in de inhoud van een pagina naar een geformatteerde tekst, zonder rekening te houden met de sjablonen/templates. Een standaard bijgeleverde plug-in zorgt er bijvoorbeeld voor dat een e-mailadres in de inhoud van een pagina omgezet wordt naar een voor spambot onleesbare code. Voor het uitkomen van Joomla! 1.5 werden de plug-ins Mambots genoemd.

Vervolgens sturen deze elementen hun uitgewerkte inhoud door naar de template, waar de betreffende teksten vervangen worden.

De template uiteindelijk, is verantwoordelijk voor de grafische voorstelling van de website. Hier staan de diverse css-bestanden voor de opmaak van tekst en de instructies voor de plaatsing van de onderdelen in de betreffende pagina.

Voordelen Joomla!

 • gebruikersvriendelijk content management systeem (waarmee je je website kunt beheren)
 • geen licentiekosten voor je website beheer systeem
 • SEF; Search Engine Friendly. Enorm zoekmachinevriendelijk
 • een ruime keuze uit kant-en-klare extensies en templates
 • joomla is transparant
 • navigatiestructuur is eenvoudig aan te passen en uit te breiden
 • je zit niet aan 1 website designer/bouwer vast
 • lage hosting kosten

Populariteit: 
Joomla! is de meest populaire open source CMS (Content Management System) op de markt vandaag. U vindt altijd een partner die u kan ondersteunen!

Actieve gemeenschap: 
Joomla heeft één van de grootste actieve open source communities op het net. Duizenden ontwikkelaars ondersteunen het platform en zorgen voor een stabiel en flexibel product.

Geen licentie kosten: 
Joomla heeft geen licentiekosten; het is een open source project. Ook de kosten van een website op basis van Joomla zijn over het algemeen lager dan een website gebouwd op een eigen CMS.

Stabiel, betrouwbaar en flexibel: 
Joomla is gebaseerd op een robuust en veilig framework. En dankzij een enorme bibliotheek van flexibele extensies (uitbreidingen) is Joomla uitgegroeid tot het meest krachtige, robuuste en uitbreidbare Content Management Systeem dat vandaag de dag beschikbaar is.

Ga naar de Joomla! website om u te overtuigen.